Kestävä kalastaminen on jokaisen kalastajan vastuu. Sen tavoitteet toteutuvat kohtalaisen hyvin Suomessa, mutta kaikkialla maailmassa tilanne ei ole näin hyvä. Yli puolet maailman kalakannoista on kuitenkin vaarassa, sillä niitä ylikalastetaan. Samoin myös harvinaisten lajien kalastaminen on todella vaarallista ja monet kalalajit ovatkin jo kuolleet sukupuuttoon sen seurauksena. Niin Suomessa kuin maailmallakin WWF tekee työtä sen puolesta, että ylikalastaminen loppuisi ja kalastamisesta tulisi kestävää. Kestävä kalastus tarkoittaa sitä, että kalavaroja käytetään ja hoidetaan taloudellisesti, biologisesti ja sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla niin, että kalojen määrä, elinvoimaisuus, monimuotoisuus ja uusiutumiskyky voidaan taata. Ylikalastamista ehkäistään säätämällä kalastus tasolle, joka pyrkii tyydyttämään kalastuselinkeinon tarpeet, mutta samalla se ei uhkaa kalakantaa, eikä sen tulevaisuutta. Tämä koskee myös mahdollisia sivusaaliita, joita kalastuksen yhteydessä voi tulla.
Kalansyönti ja tätä mukaa kulutus on kasvanut jopa kolmanneksen 20 vuoden aikana. Alati jatkuva väestönkasvu taas lisää kalankulutusta ja tarvetta koko ajan. Koska teknologia on kehittynyt huomattavasti, kaloille ei jää mahdollisuutta paeta kalastajilta. Nykyään kalastajilla lähes joka puolella maailmaa on käytettävissä kaikuluotaimet, joilla näkee kalaparvet monien kymmenien metrien syvyydestäkin. Huolestuttavaa on myös se, että jopa yli 99 prosenttia koko maapallon merien pinta-alasta kuuluu tällä hetkellä kaupallisen kalastuksen piiriin. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että kalastusta säännellään, koska muutoin kalalajit olisivat vieläkin suuremmassa vaarassa hävitä kokonaan. Hyvä esimerkki kalakantojen pienenemisestä löytyy Kanadan Newfoundlandista. Siellä oli vielä 70-luvulla enemmän turskaa kuin missään muualla maailmassa. Saaliit saattoivat olla satoja tuhansia kiloja vuodessa. Kalastaminen sujuikin hyvin parin vuosikymmenen ajan, kunnes kalakanta romahti täysin. Tänä päivänäkin turskaa on liian vähän, jotta kalastus voitaisiin aloittaa uudelleen. Jos haluat harrastaa kalastusta vastuullisesti, aloita se ensin välineiden hankkimisella. Rahoitus hoituu esimerkiksi osoitteessa Freedomrahoitus.fi ja saat kaiken tarvittavan kerralla. Sen jälkeen ota selvää, mitkä kalat ovat elinvoimaisia ja mitkä uhanalaisia. Älä koskaan myöskään pidä saaliiksesi saamia alamittaisia kaloja, vaan päästä ne takaisin veteen. Älä myöskään päästä vahingoittuneita kaloja koskaan takaisin, etteivät ne joudu kärsimään.
Mitä sinä voit tehdä
Jokainen meistä voi tehdä paljonkin luonnon ja maapallon eteen. Monet näistä asioista ovat pieniä, jokapäiväisessä elämässä tehtäviä valintoja. Kalastuksen osalta jokainen mato-onkija ja virvelöijä tekee oikein, jos ottaa vain sen, minkä tarvitsee. Kaloja ei siis kannata kalastaa ja heittää sen jälkeen rannalle ilman mitään syytä. Jos pyydystämäänsä kalaa ei aio syödä, tulisi se aina laittaa takaisin veteen. Käytä myös välineitä, jotka eivät saastuta vettä. Jos olet kalastamassa veneellä, voi silloin tehdä pieniä, mutta merkittäviä tekoja valitsemalla esimerkiksi soutamisen perämoottorin käyttämisen sijaan. Pienkalastajat noudattavat näitä ohjeita, mutta suuret kalastusalukset taas tekevät kaiken päinvastoin. Niiden vuoksi monet kalalajit ovatkin kuolemassa, sillä kalastusalukset ottavat ylös kaiken saamansa saaliin. Niin sanottu sivusaalis heitetään kylmästi roskiin, jolloin monet kalat ja muutkin merenelävät joutuvat kuolemaan turhaan. kestävä kalastus on satsaus tulevaisuuteen ja tuleville sukupolville. Kun nyt kalastetaan niin, että kalalajit pysyvät elinvoimaisena vielä jatkossakin, on kala erinomaista ravintoa myös lapsillemme ja lapsenlapsillemme. Jokainen meistä voi tehdä pieniä tekoja kalakantojen hyväksi. Tähän mahdollisuuteen kannattaa siis tarttua, sillä tuskin kukaan meistä haluaa nähdä maapallon tuhoutuvan tätä vauhtia kuin nykyään on käymässä. Kalastuksenkaan suhteen ei siis saa olla itsekäs.