Vinkit aktiivilomailijalle

10 Nov 2017
by julius
Comments are closed

Lomalla pitää rentoutua, mutta se ei välttämättä tarkoita pelkkää rannalla makaamista ja joutenoloa. Niin sanotut aktiivilomat ovat yhä suositumpia etenkin niiden ihmisten joukossa, jotka ovat rantakohteiden tarjonnan jo nähneet ja etsivät nyt jotain uutta ja elämyksellistä lomaltaan. Erilaisia harrastusmuotoja sisältäviä lomia on tarjolla monilla matkanjärjestäjillä, ja erilaista toimintaa on helppo suunnitella itsekin lomille kotimaassa tai ulkomailla. Vaellus, hiihto, ratsastus tai pyöräily ovat suosittuja lomanviettotapoja, joita voi harrastaa monissa maissa. Kaupungistumisen myötä monilla ihmisillä luontokokemukset painottuvat loma-aikoihin, jolloin halutaan päästä ulos lähelle luontoa. Suomessa on suuri joukko kansallispuistoja, joissa merkityillä reiteillä on helppo vaeltaa pitempiä tai lyhyempiä matkoja. Ulkomailla Alpit, Madeiran saari tai Espanjan kuuluisa Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitti ovat suosittuja kohteita liikunnallisille lomailijoille. Pyöräretkiä voi Etelä-Euroopassa tehdä myös Suomen talvikaudella, jolloin ei ole haittaa kesäajan tukahduttavista helteistä. Yhtä hyvin lomalla voi olla aktiivinen kotimaassa syyskesällä marja- ja sienimetsässä, jolloin samalla saa myös tulevan talven herkut säilöön. Unohtumattoman lomat ainekset ovat helposti koossa.

Lomalla halutaan palata luontoon

Luonnossa liikkuminen lisää jatkuvasti suosiotaan. On ehkä herätty siihen, että tarvitsemme myös luontoelämyksiä kaupunkielämän vastapainoksi. Näitä elämyksiä haetaan kävellen, pyöräillen, hiihtäen tai vaikkapa meloen. Monilla ei enää ole sitä lapsuuden mummolaa maalla, jossa arkiset askareet tehtiin pitkälti ulkona ja luonnossa liikkuminen oli jokapäiväistä toimintaa. Nykyään kiireisen kaupunkiasumisen lisäksi harva ehtii enää luontoretkille muuten kuin loma-aikoina, jolloin halutaan palata juurille, kokemaan maaseutuympäristön, metsien ja järvien lumo. kansallispuistojen kävijämäärät ovat jatkuvassa kasvussa mikä osaltaan todistaa tätä ihmisten halua palata lähemmäksi luontoa. Suomessa on lukuisa määrä kansallispuistoja, joissa voi tutustua alkuperäiseen ja koskemattomaan luontoon nykyihmiselle sopivassa muodossa merkityillä reiteillä. Puistoissa on mahdollista tehdä pitempiä ja lyhyempiä vaelluksia muutaman tunnin päiväretkistä useamman päivän jaksoihin, jolloin yövytään metsäkämpillä ja kuljetetaan kaikki tarpeellinen rinkassa mukana. Hyvät oppaat ja kartat varmistavat, että reitiltä ei pääse eksymään, mutta matkapuhelin kannattaa pitää valmiudessa siltä varalta, että jossain retken vaiheessa tarvitsisi apua vaikkapa loukkaantumisen takia. Kaupungissa kasvaneille lapsille pääseminen aitoon metsäluontoon on elämys, joka säilyy pitkään mielessä. Kannattaakin tutustua oman kotiseudun lähistön retkeilyreitteihin, joilla voi käydä tekemässä lyhyitä vaelluksia pientenkin lasten kanssa.

Kunnon varusteet takaavat onnistuneen vaelluksen

Valmistautumatta ei metsävaelluksille kannata lähteä, vaan ensimmäisenä tulee miettiä minkälaisia varusteita tarvitaan. Ehkä kaikkein tärkeimmät ovat hyvät kengät kevyiden tuulen- ja vedenpitävien päällysvaatteiden lisäksi. Millä tahansa jalkineilla ei metsään kannata lähteä, sillä huonot kengät kostautuvat nopeasti hiertyminä, jalkojen väsymisenä ja pahimmassa tapauksessa vammoina nilkoissa tai polvissa. Laatukenkiin kannattaa siis satsata ennen vaelluksia. Adidas kengät ovat mukavat jalassa, minkä ansiosta vaeltaminen sujuu kevyesti. Myös hyvät, saumattomat vaellussukat ovat hintansa arvoinen hankinta. Ne eivät hierrä jalkoja, hengittävät, imevät kosteuden itseensä ja kuivuvat nopeasti. Niiden arvon huomaa kyllä pitkän vaelluspäivän iltana. Tuulen ja veden pitävä kuorikerros ja tarpeen mukaan lämmittäviä kerroksia tulee myös pakata mukaan. Vaelluksen eri vaiheissa, ja varsinkin jos matkalla myös yövytään, tarvitaan erilaista pukeutumista. Vaatteiden lisäksi myös hyvin selkään istuva rinkka tai reppu on ehdoton hankinta, jonka ostamiseen kannattaa todella panostaa, niin aikaa kuin jonkin verran myös rahaakin. Kokeile myymälässä useampia malleja myös pakattuina, jolloin tunnet mikä niistä sopii parhaiten juuri sinulle.

Tuulantei.fi © 2021
PandoraBox