Kalastaminen

01 Aug 2020
by julius
Comments are closed

Kalastaminen on suosittu harrastus. Se on monelle rentoutumiskeino, jolloin voi suosiolla heittää aivot narikkaan ja vain nauttia luonnon rauhasta. Jotkut tykkäävät käydä kalastusreissulla, mutta kalastaminen ei varsinaisesti ole pääosassa näitä reissuja. Useimmille riittää, että pääsee luontoon ja ulkoilmaan. Kalaa tulee jos on tullakseen, mutta vaikka kotiin joutuisi palaamaan tyhjin käsin, se ei haittaa. Joku taas suhtautuu kalastamiseen intohimoisemmin ja välineitä löytyy joka lähtöön. Joku saattaa haluta kalastamisesta itselleen jopa ammatin, ja silloin yritysluotto voi auttaa matkalla toteuttamaan tätä unelmaa.

Erilaisia kalastustyylejä

Myös kalastustyylejä on monia ja jokaisella on varmasti oma suosikkinsa. Jotkut suosivat perinteistä mato-onkea, jolloin kalastetaan vavalla ja siinä siiman päässä olevalla koholla ja koukulla. Koukussa sitten on mato kiinni, johon kala toivon mukaan nappaa. Tämä on varsin helppo tapa kalastaa, eikä vaadi kovin ihmeellisiä välineitä tai varusteita. Monesti esimerkiksi mökillä ollessa voi kalastaa mato-ongella, mutta kyllä jotkut käyttävät tätä tapaa pidemmilläkin kalastusreissuilla. Siinä pääseekin oikein hyvin rauhoittumaan kun voi istua rauhassa rannalla tai veneessä ja odotella josko kala iskisi kiinni koukkuun.

Jotkut taas tykkäävät virvelistä tai perhokalastuksesta. Niissä molemmissa vapa on hieman erilainen verrattuna perinteiseen mato-onkeen. Virveliin laitetaan viehe, joka nakataan veteen. Sen jälkeen viehe alkaa painua pohjaa kohti, mutta samaan aikaan kalastaja alkaa kelata virvelin siimaa kelaan, jolloin viehe lähtee liikkeelle vedessä. Viehe liikkuu vedessä kuin pieni kala, jolloin isommat kalat yrittävät napata sen suuhunsa. Onnekas kalastaja saattaa siis saada virvelillä isonkin kalan pyydykseen.

Perhokalastus taas on hieman erilaista. Siinä ei ole isoja ja painavia vieheitä, vaan koukussa on perho, joka on tehty höyhenistä ja sulista. Se liukuu veden pinnalla kuin jokin pieni hyönteinen ja kala voi napata tähän kiinni. Perhoa ei vedetä samaan tapaan takaisin itsensä luokse kuten virvelin viehettä, vaan perho kelluu veden pinnalla. Sitä voi sitten heitellä vedessä edestakaisin ja perho liikkuu veden pinnalla kuin pieni hyönteinen.

Perhokalastus on varsin suosittua, sillä kalat nappaavat yleensä melko hyvin kiinni perhoihin. Perhokalastus on myös hieman helpompaa, kun ei tarvitse huolehtia siitä, onko vesi tarpeeksi syvää tai onko veden pinnan alla esimerkiksi kiviä tai puita. Jos kalastaa virvelillä, viehe voi jäädä kiinni niihin. Perho taas kelluu veden pinnalla.

Olipa kalastusmuotosi sitten mikä tahansa, niin pääasia on että itse viihdyt ja nautit. Kalastus on parhaimmillaan oikein oivallinen rentoutumismuoto.

Tuulantei.fi © 2021
PandoraBox