Kalastaminen kannattaa – stressitöntä vapaa-ajanviettoa

18 Jul 2019
by julius
Comments are closed

Jokainen meistä nykypäivän ihmisistä tietää sen tunteen, kun aika ei riitä millään kaikkeen, mihin on lupautunut ja silti velvollisuuksia tunkee sisään ovista ja ikkunoista. Tämän lisäksi arjen yllättävät pommit halkovat hermoja ja saavat aivot käymään stressistä ylikierroksilla.

Stressiä voi lievittää tietenkin monilla eri tavoilla. Stressistä kärsivä henkilö voi esimerkiksi käydä keskustelemassa oman lääkärinsä tai terapeuttinsa kanssa asiasta, mutta on olemassa myös todella yksinkertaisia tapoja oman stressin vähentämiseen ennen, kuin tarvitsee edes mennä lääkärin tai terapeutin puheille. Stressiä voi vähentää tietysti esimerkiksi hyvillä yöunilla, maukkaalla ruualla tai lempikirjaa lukemalla. Myös liikunta on hyvä stressinpoistaja. Ulkoilmassa viihtyville ihmisille paras tapa poistaa stressiä on kuitenkin liikkua luonnossa, rauhallisesti metsän keskellä. Luonnossa harrastavalle, metsästävälle ja kalastavalle ihmiselle kaikista paras stressinlievittäjä on kuitenkin kalastaminen. Lue tästä artikkelista lisää siitä, millaisia terveydellisiä ja stressiä poistavia hyötyjä kalastamisesta saa.

Luonto parantaa – kalastus on erinomainen stressinpoistaja

Arjen keskellä unohdamme usein sen, mikä on tärkeää: oma ja perheen hyvinvointi. Kun velvollisuudet kolottavat niskassa, voivat erilaiset kivat projektit, kuten seinäpaneelien valitseminen ja asennus, kalastusreissut ystävien kanssa tai vaikka perheen yhteinen kokkaushetki unohtua. Tällöin on tärkeää muistuttaa itseään jollain tavalla siitä, että rentoutuminen on juuri nyt tärkeää.

Luonto parantaa ihmisen mieltä ja kehoa. Erityisesti metsästäjät ja kalastajat tuntevat olevansa keskivertoa paremmassa kunnossa fyysisesti, sosiaalisesti ja erityisesti psyykkisesti muihin samanikäisiin verrattuna. Tämä ei ole ihme; kuvittele itsesi kalastamassa kauniina, tyynenä päivänä yksin järvellä, missä ei ole ketään muuta. Tai vielä parempaa; kuvittele itsesi lempivesistölläsi soutuveneen kyydissä, kuuntelemassa luonnon ääniä odottaen tyynesti onkivavan värähtelyä ja maukkaan saaliin tuloa.

Monet kalastajat sanovat, että vaikka saalis ja kalat ovat hieno ja iso osa kalastusharrastusta, on paras anti kuitenkin siitä saatava mielenrauha. Tutkimusten mukaan yli 90% kalastusta ja metsästystä harrastavista henkilöistä kertoo, että he kokivat oman hyvinvointinsa kohonneen niin fyysisesti kuin psyykkisesti kalastus- tai metsästysreissun jäljiltä.

Järjestä itsesi pidemmälle lomalle, jos mieli kaipaa reilusti rauhaa

Vaikka jo puolen tunnin piipahdus metsässä virkistää mieltä, on kuitenkin tärkeää muistaa, että se ei välttämättä ole tarpeeksi pitkän tähtäimen stressin poistamiseen ja paremman terveyden saavuttamiseen. Siksi olisi tärkeää, että paljon stressistä kärsivä ihminen saisi järjestettyä itselleen enemmän aikaa siihen, että pääsee rentoutumaan kalastamisen äärellä. Esimerkiksi viikon matka vuokramökille tai vuokrattavaan erämökkiin, josta pääsee helposti käsiksi hyville kalavesille, voi olla jo riittävä keino rentoutumiseen ja aivojen ripustamiseksi narikkaan. Tutkimusten mukaan erityisesti naiset kokevat metsästämisen ja kalastamisen hyödyt hyvinvoinnissaan.

Viikon loma, tai pidempi aika, tulee tarpeeseen erityisesti silloin, kun reissuun lähdetään pitkän matkan päähän. Tutkimuksissa on myös todettu se, että suurimmat hyvinvointivaikutukset koetaan pohjoisemmassa Suomessa tapahtuvilla kalastus- ja metsästysreissuilla silloin, kun pyydetään luonnonkalaa. Jos esimerkiksi lähtee hektisestä Etelä-Suomesta pohjoiseen kalastusreissulle, on matkustamiseen hyvä varata muutama päivä.

Vaikka yksinolo voi monelle olla paikallaan, ovat silti läheiset ystävät tärkeä osa stressin purkamista. Kalastusretkelle stressiä purkamaan lähtevän henkilön kannattaa siis pyrkiä siihen, että ottaa läheisen ystävän tai ystävät mukaan, jotta sosiaalinen hyvinvointi kasvaa yhdessä henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kanssa.

Tuulantei.fi © 2021
PandoraBox