Suomen yleisimmät kalat ja niiden kalastaminen

10 May 2019
by julius
Comments are closed

Vaikka luonto on suomalaisille erittäin tärkeä voimavara elämässä, siitä huolimatta yhä harvempi meistä tunnistaa esimerkiksi eri kalalajeja, joita Suomen vesistöissä elää. Suomessa on aina kalastettu paljon. Kalastus on ollut selviytymisen kannalta tärkeää koko historian ajan, mutta myös lähihistoriasta löytyy runsaasti tarinoita kalastajista ja kalastamisesta. Suomalaiset ovat ruokkineet itseään ja ansainneet elantoaan Suomen järvien kaloilla monia satoja vuosia. Vaikka kalastaminen on nykyaikana rajusti vähentynyt, ja entistä useampi ostaa kalan valmiiksi fileoituna kaupasta, ei kalan merkitys ole suomalaisessa kulttuurissa nykyään sen vähäisempi. Monille kalastaminen on edelleen erittäin mieluisa tapa rentoutua. Esimerkiksi kesämökillä ollessa klapikoneet laulaen ja päivän töitä tehden saa itsensä helposti väsyksiin, ja iltainen kalastushetki järvellä on erinomainen tapa rentoutua, ja mahdollisesti hankkia maukas iltapala itselle ja perheelle. Tästä artikkelista voit lukea lisää Suomen yleisimmistä kalalajeista, joita suomalaisista järvistä voi kalastaa, ja oppia niistä hieman lisää.

Ahven on Suomen kansalliskala

Ahven on varmasti monelle ensimmäisenä mieleen nouseva kalalaji, kun puhutaan nimenomaan suomalaisista kaloista, eikä ihme, sillä ahven on Suomen kansalliskala. Ahvenen tunnistaa keskikokoisesta koosta, raidoista ja piikikkäästä selkäevästä. Ahven elää Suomessa laaja-alaisesti kaikkialla, lukuun ottamatta aivan pohjoisimpia järviä ja vesistöjä sekä korkeita tunturiseutuja. Ahven kutee kevään ja kesän aikana hieman riippuen sijainnista, sillä lämpimillä alueilla kuteminen alkaa aiemmin. Kalasaaliin kannalta paras aika napata mehukkaat ahvenet on loppukesä. Aloittelevankin kalastajan on helppo saada itselleen saaliiksi ahven, sillä sitä voi kalastaa millä tahansa ongella.

Kuha on ruokapöytien suosikki

Kuha on erityisesti kulinaristien suosiossa olevan suomalainen kalalaji. Kuhaa saa kalastettua erityisesti Etelä- ja Keski-Suomesta, mutta jonkin verran myös rannikkoalueilta. Kuha lisääntyy erityisesti matalissa vesissä alkukesän aikana. Kuha on hieman haukea väritykseltään muistuttava isohko kala, jolla on korkeat selkäevät ja pieni pää. Kalastaessa kuhaa kannattaa muistaa alamitta, joka on 37 senttiä. Joillakin alueilla kuhan alamitta on nostettu jopa sitäkin korkeammalle. Kuhaa saa parhaiten uisteltua heinäkuun aikana, mutta myös kesäkuussa onkimalla. Kuhan kalastamisen erityispiirre on se, että se napataan kaikkein parhaiten täkykalan, eli syöttinä toimivan oikean kalan avulla.

Lahnan tunnistaa oransseista silmistään

Lahna on nimestään huolimatta virkeä ja yleinen kalalaji Suomessa. Sitä tavataan kaikenlaisissa järvissä ja pienemmissä vesistöissä niin eteläisimmässä Suomessa, kuin aivan pohjoisimmassa Lapissakin. Kuten monet muutkin kalat, lahna kutee alkukesän aikaan touko-kesäkuussa. Lahna on keskiruumistaan isokokoinen harmaa kala, jolla on kirkkaan oranssit silmät. Paras aika kalastaa lahnaa on heinäkuun lopusta syyskuun alkuun, kun kalat ovat herkullisimmillaan. Lahnaa kannattaa pyrkiä kalastamaan madon avulla läheltä pohjaa.

Suurikokoisella hauella on tarunhohtoinen maine

Hauki on Suomessa legendaarisen kalan maineessa, mistä on kiittäminen kansantarustomme eeposta Kalevalaa, jossa valtavan hauen leukaluulla on merkittävä rooli eepoksen loppuratkaisussa. Hauki onkin kooltaan varsin suuri kala, ja se on yksi Suomen suurimpia. Hauki on väriltään pilkullisen vihreä, ja muoto on pitkulainen. Hauen tunnistaa myös suurista, vahvoista leuoista. Haukea voi parhaiten kalastaa oikealla kalasyötillä joko alkukesästä tai syksyllä.

Siiasta syntyvät monet kalaherkut

Siika on toinen ruokaharrastajien herkkukala. Siikaa tavataan erityisesti viileissä vesissä, mutta silti laajalti koko Suomessa. Siian paras kalastuskausi on keväällä, maaliskuusta toukokuuhun. Siian kalastuksessa kannattaa käyttää syöttinä perinteisiä matoja.

Tuulantei.fi © 2024
PandoraBox